Logo de la Confederación Hidrográfica del Segura, anar a la pàgina principal

 Estàs en :: Inicio > Informació > Infraestructures > Posttransvasament Tajo-Segura

Posttransvasament Tajo-Segura

Esquema general

Les aigües procedents de l'Aqüeducte Tajo-Segura aboquen a la cota 510, en l'embassament del Talave, situat en el riu Mundo, afluent del Segura. El 85 % del volum transvasat s'utilitza en abastiments i regs a cotes inferiors a la 130 m. i el 15 % restant entre esta cota i la 330.

L'Embassament del Talave, permet xicotetes regulacions dels enviaments procedents del Tajo, i es feien els desaiguaments segons les demandes. Aigües avall d'este embassament, les aigües discorren pel riu Mundo, fins a trobar l'Embassament de Camarillas, que encara que de poca capacitat permet juntament amb el Talave la regulació al capdavant de les aigües transvasades. Aigües avall de Camarillas, el riu Mundo es troba amb el Segura, i continua per este fins al conegut Assut d'Ojós.

L'Assut d'Ojós es troba enclavat en la tancada que en la Vall del Segura es produïx a l'altura del Salto del Solvente, en la confluència dels termes municipals d'Ojós i Blanca. Té una capacitat d'embassament útil d'1,6 Hm³, que permet derivar per gravetat, pel Canal Principal del Marge Esquerre i Canal de Crevillent, un cabal màxim de 30 m³/seg. Per la dreta s'establix una primera elevació de 150 m d'altura geomètrica fins a un depòsit regulador (Embassament del Mayés), que permet el bombament intermitent en hores vall, i continua en canal, en règim lliure, en direcció cap a la vall del Guadalentín fins als voltants d'Alhama, on s'establix una nova elevació de 115 m. d'altura per a arribar a Lorca, en la cota 330, la qual cosa permet dominar el tossal de la divisòria amb la vall de l'Almanzora, on hi ha un embassament regulador de cua.

El Canal Principal del Marge Esquerre, en règim lliure, seguix una direcció sensiblement paral•lela al curs del riu Segura. Posteriorment es bifurca per a continuar, d'una banda, fins als voltants de la població de Crevillent, on hi ha un depòsit regulador, i, d'altra banda, i a l'altura d'Orihuela, creua perpendicularment la vall del Segura per a alimentar l'embassament de la Pedrera, sense aportació pròpia i amb una capacitat de 250 Hm³. Des de l’esmentat embassament s'alimenten, amb aigües regulades els regs del Camp de Cartagena, Zona de la Pedrera i Regs de Llevant M.D., i es va construir una conducció en règim lliure, a la cota 75 per al dit fi.

abans següent tornar